Rólunk


Valamikor az ezredforduló környékén néhány lelkes és erős akaratú ember elhatározta, hogy felkutatja azt a Pesterzsébeten és környékén élő néhány zsidót, akikkel együtt újra indíthatják a hajdan pezsgő hitéletet. Évekig tartó munkájukat végül siker koronázta: az önkormányzat és a BZSH segítségével 2002 tavaszán Dr. Kardos Péter főrabbi (aki egyébként a hatvanas évek elején kezdő rabbiként a pesterzsébeti zsinagógában funkcionált) felavatta a Dél-Pesti Körzet imatermét. Kicsi is, nem is túl szép - de a miénk!

Az elnevezés - Dél-Pesti Körzet - eredetileg a három délpesti kerület, Pesterzsébet, Soroksár és Csepel területére utalt, de szinte az első perctől kezdve megtaláltak minket a környező kis településeken (Dunaharaszti, Monor) élő hittestvéreink.
Tisztelettel és köszönettel kell szólnunk Köves Gyuri bácsiról, első elnökünkről, (ő magas kora és rossz egészségi állapota miatt már nem jár közénk), Jordán Dánielről, a "jobb kezéről", aki első perctől kezdve segítségére volt, és Szerdócz Ervinről, első vallási vezetőnkről, aki - szinte velünk együtt tanulva - öt évig irányította közösségünk hitéletét.
 
Talán mindenki meglepetésére - az Örökkévaló keze lehet a dologban! - a kis imaterem és közössége él, működik, és egyre szaporodik. Létszámunk megsokszorozódott, péntek esti istentiszteleteinken 35-40-en vesznek részt, már szombat reggeli istentiszteleteket is tartunk, különböző kulturális és zenei programokat szervezünk, külföldön élő honfitársaink itthon járván eljönnek péntek esti imára, nagy ünnepeinken pedig termet kell bérelnünk, mert 120-150-en jövünk össze! Azt mondják, a vidám, barátságos hangulat és a jó közösség vonzza őket.

Próbálja ki Ön is - látogasson el hozzánk péntek este!
BZSH Dél-Pesti Körzet - Újjáalapítva 2002-ben
1201. Budapest, Vörösmarty u. 8.
E-mail: kapcsolat@del-pest.com