Nyári Grill Party a Lativ Kolellal

  • A Lativ Kolel vezetője, Ráv Keleti kitalálta, finanszírozta
  • Az erzsébeti vallási vezető, Fináli Gábor megszervezte
  • Németh Zoltán videóra vette
  • Zucker Immánuel és Rozgonyi János (2MenBand) énekelte
  • A budapesti zsidó közösségek képviselték
  • A Wesselényi utcai iskola a helyet adta
  • A szorgos és ügyes kezű nők megkenték, összerakták, darabolták
  • Fináli Péter megsütötte, szétosztotta
  • és MI Mindannyian, akik jelen voltunk...mind megettük


Kerekecske-gombocska, itt vagyunk, így együtt, "csak úgy", hogy érezzük, átéljük, tapasztaljuk, csináljuk, megismerjük, megtanuljuk, szeressük.

Hogy mit? Az örömet, amelyben benne van az együttlét, a közös zenélés, a férfiak tánca, a füstillatú grill íze, és mindezek mellet a tanulás, mely megteremtheti azt az életmódot, amelyet zsidó életformának nevezünk. Ez a cél ezekkel a lehetőségekkel volt biztosítva 2010 augusztus 4-én, a Wesselényi utcai zsidó óvoda és iskola udvarán.

Jó idő volt, kifejezetten szép este, nem túl meleg, de igazi nyár. 17 órakor kezdődött a program, ekkor még csak szállingóztak az emberek, de már szerelték össze a grillsütőt, csomagoltuk ki a húsokat, bontottuk fel a konzerveket, szólt a zene, a művészek énekeltek, mi is dúdoltuk az ismerős dallamokat, sajnos legtöbbünk szövegismeret nélkül.

Aztán összegyűltünk, több mint 100-an. Mindenki talált magának ismerőst, nem is keveset. Az egyes közösségek, vagy egyéb munkakapcsolatok, személyes barátságok ilyenkor fontosak, mert van kihez közvetlenül szólni. Ugyanakkor alkalmas az ilyen együttlét arra is, hogy újabb ismeretségek alakuljanak. Az együttlét élményének igénye kovácsolt össze ennyi embert pár órára.

Ahogy Keleti Dávid rabbi elmondta: a finom ételek, a zene, a közös öröm fontos, ám szellemi táplálék nélkül nem tud fennmaradni a zsidóság. Ezt erősítendő, volt tanulságos, humorba ágyazott mese és tanszöveg, játékba kevert kérdések (persze jutalom is), láttuk és hallottuk a férfiak közös imáját, miközben újra és újra felcsendültek a jól ismert dallamok, ettük a finomságokat, és jól éreztük magunkat - együtt.

2010. augusztus 4.
Bakonyi Anna
Nyári grillparty a Lativ Kolellal

BZSH Dél-Pesti Körzet - Újjáalapítva 2002-ben
1201. Budapest, Vörösmarty u. 8.
E-mail: kapcsolat@del-pest.com