Észak-Erdély zsidó emlékei nyomán.

Ismét útra kelt a Dél-pesti Körzet, meghíva a Pávát, a Wizo-t, barátokat, ismerősöket és szimpatizánsokat. Uticélul Észak-Erdélyt tűztük ki, és egy megnyert pályázat jóvoltából igen kedvező áron tudtuk teljesíteni a programot.
 
35 –en, útitársak, ragyogó napsütésben kényelmes autóbusszal keltünk útra. A jó idő végig elkísért.
 
Szállásunk Nagybányától kb.17 km-re, a hegyoldalban, az erdő közepén, egy pisztrángfarm mellett volt. Tiszta, szép, kényelme, teraszos szobákat kaptunk. A félpanziós ellátás kiváló, bőséges volt.
 
Idegenvezetőnk, Izolda rendkívüli ember . Készséges, barátságos, felkészült, nagy tudású – csak a legjobbakat lehet róla mondani. Jóvoltából az előírt programon kívül is sok mindent láttunk.
 
Szatmárnémetiben, Nagybányán és Máramarosszigeten fogadtak az ottani hitközségek, jártunk a zsinagógákban és a temetőkben. Köszönet nekik., nagyon kedvesek voltak.
 
Libegőztünk a Sujor lankái felett, 1 000 méter magasba repített a sikló, jártunk a Nagybányai Képtárban és az Ásványmúzeumban, koltón, a Teleki-kastélybna, ahol Petőfi és Szendrey Júlia a mézesheteiket töltötték, keresztül mentünk a Gutin-hágón, láttuk Elie Wiesel szülőházát, jártunk Deszén, ahol a fazsindelyes református templom – és Szaploncán, ahol a „vidám temető” az UNESCO Világörökség része.
 
Utolsó nap, már hazafelé Nagykárolyban a gyönyörűen helyreállított Károlyi- kastélyt, és Érdmindszenten Ady Endre szülőházát látogattuk meg.
 
Nagyon jól sikerült kirándulás volt, gazdag programokkal.


BZSH Dél-Pesti Körzet - Újjáalapítva 2002-ben
1201. Budapest, Vörösmarty u. 8.
E-mail: kapcsolat@del-pest.com