A BZSH Dél- Pesti Körzetének megemlékezése

Soroksáron, Pesterzsébeten és Csepelen emlékeztek június 24-én vasárnap a Mártírokra. A megemlékezésen részt vett Soroksáron Weinmann Antal alpolgármester úr, Erzsébeten Szabados Ákos polgármester és Nemes László alpolgármester úr, Csepelen Ábel Attila alpolgármester úr.


A megjelenteket Kerényi Zsuzsa a körzet elnök asszonya köszöntötte.
 
A megemlékezéseken most is ott volt Ács Tamás a BZSH elnöke, aki beszédében felidézte a soroksári település tragédiáját és azt a közel 250 embert, akiket 1944. május 22.-e után csillagos házakban helyeztek el majd vittek el a budakalászi és a monori  téglagyárba bevagonírozás céljából, hogy július 6-8 között deportálják őket Auschwitz- Birkenauba.
 
Totha Péter Joel főrabbi a beszédében felidézte a nem oly régen megtartott ünnepünket, azt amikor ott ültünk nyugodtan és boldogan a  széder asztal mellett,  és a legkisebbek feltették a  négy kérdést: Má nistáná há lájlá háze mikol háléjlot? Miben különbözik ez az este az év többi estéjétől?
 
Elképzelem  peszach ünnepét 1944 széder éjszakáján, mondta a főrabbi , mikor ugyanezt a kérdést tették fel szüleiknek a gyerekek: Miben különbözik ez az este az év többi estéjétől? és jött  a csöppet sem megnyugtató válasz: Még virradat előtt meg fogjuk tudni… De a gyilkosok még a virradatot sem várták meg, mert sötétben érkeztek és sötétséget hagytak maguk mögött fejezte be beszédét a rabbi.
 
Ezután Sáfrány Dávid kántor énekelte el az emlékezés imáját.
 
Majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés köveit.
 
Délpesti-körzet

BZSH Dél-Pesti Körzet - Újjáalapítva 2002-ben
1201. Budapest, Vörösmarty u. 8.
E-mail: kapcsolat@del-pest.com