Nemzetközi Holokauszt Emléknap - Megemlékezés a Nefelejcs utcai izraelita temetőben

A Nemzetközi Holokauszt Emléknapján az áldozatokra emlékeztek a Nefelejcs utcai izraelita temetőben. 72 évvel ezelőtt ezen a napon szabadult fel az auschwitz-birkenaui munkatábor.
 
Az a feladatunk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk – hangsúlyozta beszédében Kerényiné Rippner Zsuzsa, a Budapesti Zsidó Hitközség Dél-Pesti Körzetének elnöke.


„A holokauszt élménye és emléke még mindig az egyik legmeghatározóbb eleme a zsidó identitástudatnak a mai magyar zsidó közösségekben. Nincs olyan magyar zsidó család, akinek ne lenne kire emlékeznie” – tette hozzá.
 
Emlékeztetett rá: a csepeli zsidók az átlagnál többet tettek szűkebb pátriárkájuk fejlődéséért, hiszen Csepel a Vasmű nélkül nem vált volna azzá, ami volt, a magyar ipar egyik csúcsává.
 
Totha Péter Joel rabbi emlékező beszédében kiemelte: „Egy olyan kort idézünk fel, amelyben a törvénytelenég volt a rend, amelyben meggyulladt és porig égett az emberiség és maga az ember is. Fogalommá lett a szó: holokauszt. Teljes megsemmisülésre szánt égő áldozatot jelent s nemigen hihető, hogy rajtunk kívül volna még nép, amely teljességében átérzi e szó pokoli jelentését. A holokauszt volt Németországban és más európai országokban hosszú évszázadokon át elevenen ható antiszemitizmus legsúlyosabb megnyilvánulása.”
 
Az emlékhelynél mécseseket és köveket helyeztek el a csepeli önkormányzat képviseletében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, valamint az emlékezők.
 
Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét a Nemzetközi Holokauszt Emléknapjává. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, igen nagy többségében zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.
 
FORRÁS: http://www.csepel.hu/hireink/kozelet/item/9746-nemzetkozi-holokauszt-emleknap-megemlekezes-a-nefelejcs-utcai-izraelita-temetoben
 

BZSH Dél-Pesti Körzet - Újjáalapítva 2002-ben
1201. Budapest, Vörösmarty u. 8.
E-mail: kapcsolat@del-pest.com