Egy tagunk

Egy tagunk, Lux Géza húsz évnyi elhatározás és elhivatottság, valamint négy évnyi szorgalmas tanulás után 2017 májusában végül sikeres betérő vizsgát tett a Bét Din előtt, melyet a közösség tagjaival együtt zsinagógánkban is megünnepeltünk egy szombat délutáni imával és sálesz südesszel egybekötve.
 
Az esemény a zsinagógába lépéstől különleges volt az ünnepeltnek, hiszen végre - bár addigra már nem először - a szövetséget véglegesen és visszavonhatatlanul önmagára véve érkezhetett barátai körébe. Kezdéskor az imaterembe vonultunk, ahol közösen végigimádkoztuk a szombat délutáni imát. Az ünneplő sokaság fejeitől a hátsó sorokból alig látszódott a bima, és kántorunk, Mányi Ferenc alakja.
 
Az ima végeztével és az Alenu elhangzásával átfáradtunk a kidusterembe, ahol már előre elkészített, megterített asztalok vártak, melyek tele voltak salátával és sült csirkével, valamint süteménnyel. Mindenki jóízűen látott neki a falatozásnak, de a figyelem középpontjában továbbra is Géza maradt, akinek olykor jó tanácsokat, valamint gratuláló, dicsérő és elismerő szavakat súgtak és kiáltottak a többiek.
 
A vacsora vége felé következtek a beszédek, melyek sorát elnökünk, Kerényi Zsuzsa nyitotta meg. Elsőként gratulált az ünnepeltnek a frissen elért eredményéhez, és ahhoz, hogy életének egyik legfontosabb vágyát sikerült valóra váltania, valamint köszöntötte őt ebben az újfajta szövetségben, mely közte és az Ö-való, valamint a magyar zsidó közösség között megköttetett. Emellett elnökünk azt is kiemelte, hogy bár ez hatalmas változás lesz Géza életében, a közösség eddig és ezután is éppúgy tagjának, és az ott lévők éppúgy testvérüknek és hittársuknak fogják tartani őt, mint azelőtt. Ezután kántorunk szólt pár dicsérő és tanító szót az ünnepeltnek, aki végezetül maga is szóhoz jutott, és megköszönte a közösség tagjainak segítségét és támogatását, valamint mindazt a kedvességet és elfogadást, amit vele szemben tanúsítottak. Ezután a közösség alapító tagjai megköszönték Gézának azt az elhivatottságot és szeretetet, amivel a zsidóság és a zsidó közösség felé fordult és fordulni is fog a jövőben, majd némi ajándékkal kedveskedtek neki.
 
Az este beszélgetéssel, némi borral, majd bencsolassal ért véget. Ahogy a tagok hazaindultak még sokaknak visszhangzott a Géza által idézett, Deutsch Róbert rabbitól származó idézet, miszerint a betérés nem az út és a tanulás vége, hanem egy új élet és egy csodálatos utazás kezdte.
 
Bár nehéz volna megmondani, hogy ez az út hova fogja vezetni Gézát, azonban azt jól tudjuk, hogy közöttünk mindig barátokra és segítségre talál ha olykor megfárad, és mindannyian hálásak vagyunk, hogy ezen utazás kezdetének, és reméljük későbbi állomásainak is részesei lehetünk.
 
"...mert ahova te mégy, oda megyek, és a hol te megszállsz, ott szállok meg; néped az én népem, és I-tened az én I-tenem."


BZSH Dél-Pesti Körzet - Újjáalapítva 2002-ben
1201. Budapest, Vörösmarty u. 8.
E-mail: kapcsolat@del-pest.com