Kassai kirándulás

A Délpesti körzet a WIZO-val közösen ismét útrakelt, hogy ismerkedjen a határon túli zsidóság múltjával és jelenével


Kárpátalja és Erdély után most a Felvidék volt az uticél :  most Kassát és környékét látogattuk meg két napos utunk során.
 
Kassán szálltunk meg. A szálloda igen kényelmes volt – nemcsak kulturált, tiszta,  de a fekvése is ideális volt:  a belvárosban,  a két, látogatható zsinagóga között  majdnem középen helyezkedett el.
 
A városban valamikor 4 négy zsinagóga állt: egyikük ma a Művészetek háza, a Kassai Filharmonikusok otthona, a másikat lebontották 1958-ban.
 
A Harang utcai zsinagógát 1883-ban szentelték fel. Kívülről helyrehozták, de a belső felújításra már nem jutott pénz. Mellette, vele közös udvarban működik a kis imaház, ahol manapság a kis létszámú kassai zsidóság péntek esti, szombat reggeli imára összejön. Rabbijuk nincs, 300 izraeli diák tanul a kassai egyetemen , egyikük az előimádkozó.
 
A Kazinczy utcai ortodox zsinagóga gyönyörű. Teljesen felújították. 1926-27-ben épült, két budapesti építész tervei alapján. Több mint nyolcszáz ülőhelye van. Felújításkor a keleti falon a tóraszekrénytől balra – az ide bezsúfolt, deportálásra szánt zsidóktól származó - ceruzával írott feljegyzéseket találtak a faborítás mögött.
 
A zsinagóga melletti hajdani iskolát és annak telkét adta el a hitközség, így teremtve elő a felújításhoz szükséges pénzt.  
 
Ezúton is köszönjük a kassai Hitközségnek, hogy  - egy nagyszerű idegenvezető segítségével – lehetővé tették a látogatást. Janának külön köszönjük a színes történeteket, és hogy bevitt minket a múzeumába, ahol egy kis növésű, de óriási tehetséggel megáldott, Auschwitzot megjárt festőművész  ( Ladislaus Feld)  képeit láthattuk.
 
Másnap Jászó és Szepsi, két kisváros volt az uticél.
 
Jászón egy 11. században épült premontrei kolostor helyén a középkorban épített hatalmas kolostor-komplexumot láttunk, egy nagyon szép barokk templommal. A templom felújított, de az egészet az enyészet uralja, a kolostor nagyon rossz állapotban van.
 
Innen a közeli Szepsibe mentünk, ahol egy nagyon kedves, nagy tudású újságíró kísért minket, a még itt élő, kevés számú magyarok egyike , a Magyar Televízió ottani tudósítója.
 
Bartók Csaba (megérdemli, hogy leírjam a nevét)  sokáig kutatta és feldolgozta, dokumentumfilmeket készítve a hajdanvolt, ott élő zsidók életét. Elvitt a hajdani zsinagógához – még áll, de épphogy,   teteje van, de a falai düledeznek. Szívszorító látvány. Zsidó temető is van, de – sajnos  - oda már időhiány miatt nem tudtunk kilátogatni.
 
Fáradtan, teli élménnyel,  sok új benyomással gazdagodva  - és azzal a felismeréssel, hogy a legkisebb faluban is találhatunk csodálatos embereket és érdekes dolgokat – az esti órákban értünk haza.
 
Köszönet az erzsébeti önkormányzatnak, hogy anyagi támogatásával lehetővé tette ezt az utat.  

BZSH Dél-Pesti Körzet - Újjáalapítva 2002-ben
1201. Budapest, Vörösmarty u. 8.
E-mail: kapcsolat@del-pest.com