Schön Mózes kerületi főrabbi síremlékének helyreállítása

A BZSH Dél-Pesti körzete nem csak a jövendőt igyekszik építeni, hanem az elveszett történelmét is igyekszik felderíteni. A kutatómunka során sikerült megtalálni Schön Mózes kerületi főrabbi (1827 – 1898) felismerhetetlenségig megkopott sírkövét a Soroksári Zsidó temetőben.
 
Schön Mózes a jelenlegi magyar – román – ukrán közös határ térségében lévő Halmi községben született. 19 évesen már rabbivá avatták, és a bizonyítékok szerint 1851-ben, Alsó-Dabasi székhellyel, az Alsó-Pesti járás rabbija lett. A kerületi főrabbivá vált Schön Mózes 1881-ben áthelyezte székhelyét az akkoriban gyorsabban fejlődő Soroksárra, ahol végül is 52 évi szolgálat után megtért őseihez. Az egész templom kerület zsidóságára kiterjedő jó szolgálatairól az egykorú sírfelirat elismerően nyilatkozik.
 
A Budapesti Városvédő Egyesület Soroksári Grassalkovich Köre és Soroksár Önkormányzat, tudomást szerezve a nevezetes sírkő létezéséről a Nemzeti Panteon Alapítványtól pályázat útján támogatást szerzett, s a sírkövet szakszerűen felújíttatta.
 
2013. 10. 15-én kelt átvételen a Dél-Pesti Zsidó Körzet, a helyi Önkormányzat, a Városvédők, a Német Kisebbségi Önkormányzat és a Soroksári Svábok Független Egyesülete képviselőinek jelenlétében együtt örvendett annak, hogy a zsidó temető, s egyben Soroksár közönsége, egy jó állapotú, remekbe szabott építészeti emlékkel gyarapodott.


BZSH Dél-Pesti Körzet - Újjáalapítva 2002-ben
1201. Budapest, Vörösmarty u. 8.
E-mail: kapcsolat@del-pest.com